ZABAWA SYLWESTROWA

 

Muzyka na żywo z zespołem TANGONETTA

 

31 grudnia 2016

od godz. 19.30

Cena: 390,- zł / pary
Możliwość zamówienia noclegu
Rezerwacja i bilety: tel. 508 13 40 10

MENU:

Sylwestrowy krem grzybowy

Roladka drobiowa w koszulce z wędzonego boczku
Tradycyjna roladka wieprzowa
Kluski śląskie, bukiet surówek

BUFET na zimno:
Paśnik ze swojskimi wędlinami
Roladka z ciasta szpinakowego z wędzoną rybą

Ryba po grecku
Tymbaliki drobiowe
Sałatki
Smalec, ogórki kiszone
Pieczywo

NA CIEPŁO:
Nuggetsy z frytkami i sosem czosnkowym
Gołąbki z sosem pomidorowym
Szynka z pieca podana z kaszą i zasmażaną kapustą kiszoną

Zupa węgierska / zupa rybna à la Zagroda
Barszcz z domowymi pierogami

BAREK z kawą, herbatą i ciastem
Sok, woda mineralna, coca-cola

Lampka szampana o północy

 

Loteria fantowa :-)

 

 

http://www.tangonetta.biz/
menschen-musik-0031.gif von 123gif.de

Dziękujemy naszym Gościom, którzy w sobotę, 24 września 2016 roku przybyli na naszą Astronomiczną Kolację "Karp pod Gwiazdami".

Podczas kolacji prof. dr Arkadiusz Berlicki z Instytutu Astronomicznego Uniwersytetu Wrocławskiego opowiedział o drobnych ciałach spadających na Ziemię, o kometach, asteroidach, meteoroidach, deszczach meteorów i meteorytów, rojach meteorów, kraterach na Ziemi itp. Tytuł prezentacji: “Kamienie z nieba”.

W przerwie między kolejnymi potrawami państwo astronomowie: dr Joanna Molenda-Żakowicz i Grzegorz Żakowicz zaprosili na obserwację nieba przez teleskop.

Wszystkie bilety wzięły udział w loterii, w której można było wygrać 17 nagród związanych z Doliną Baryczy, a główną nagrodą było zaproszenie na BAL SYLWESTROWY W ZAGRODZIE Z ZESPOŁEM „TANGONETTA” Z WROCŁAWIA.

Goście również głosowali na cztery potrawy wieczoru (karp po kurką, karp po milicku, chowder z suma i roladka z karpiem). Wygrał "Karp pod kurką", drugie miejsce zajął "Karp po milicku”.

Na zakończenie milicki chór „Amadei Amici” zaśpiewał dla gości kilka pięknych utworów ze swojego bogatego repertuaru.

 

 

„KARP POD GWIAZDAMI”

 

24 września 2016

 

M E N U

 

     PRZYSTAWKI:

  • Tymbalik z suma
  • Roladka ze szpinakiem, twarożkiem i karpiem z suszonymi pomidorami
  • Pasta karpiowa na chipsach ryżowych
  • Sałatka z pstrągiem
  • Tołpyga pani Dorotki

NA CIEPŁO:

  • Zupa rybna à la Zagroda
  • Karp pod kurką
  • Chowder z suma
  • Karp po milicku
  • Amur i carpaccio z pieczonych buraczków z kozim serkiem
  • Pierogi z karpiem („Najlepszy Smak Dolnego Śląska”)

 

DODATKI:

  • Bar sałatkowy z domowymi sosami
  • Kasza z cukinią
  • Pieczone ziemniaczki
  • Pieczywo, domowy smalec i kiszone ogórki

 

DESER:

  • Domowa szarlotka
  • Barek z wodą mineralną, herbatą i kawą

 

20:30 h - PREZENTACJA PROF. DR ARKADIUSZA BERLICKIEGO

21:30 h - OBSERWACJE JESIENNEGO NIEBA

PRZEZ TELESKOPY Z  

GRZEGORZEM ŻAKOWICZEM

KONKURS Z NAGRODAMI & ANKIETA

„Wybieramy najsmaczniejszą potrawę wieczoru”

 

 

 

 

Zapraszamy na kolejną edycję Astronomicznej Kolacji "Karp pod Gwiazdami" w sobotę, 24 września 2016 o godz. 18.00.


Podczas tego już jesiennego wieczoru podamy Państwu przepyszne dania rybne - również naszą nagrodzoną zupę rybną i pierogi z karpiem. Szczegółowe menu wkrótce.

 

Astronomowie z Wydziału Fizyki i Astromomii Uniwersytetu Wrocławskiego odsłonią nam niejedną kosmiczną tajemnicę...

Prof. dr habil. Arkadiusz Berlicki opowie o drobnych ciałach spadających na Ziemię, o kometach, asteroidach, meteoroidach, deszczach meteorów i meteorytów, rojach meteorów, kraterach na Ziemi itp. Tytuł prezentacji: “KAMIENIE Z NIEBA”

 

Cena biletu: 95,- zł / osoby.

 

Cena zawiera:  wszystkie dania, napoje: woda mineralna, kawa i herbata (barek) oraz powyższą prezentację i możliwość obserwacji nieba przez teleskop.


Rezerwacja i informacje: 508 13 40 10

 

22.08.2016

Zupa rybna oraz pierogi z karpiem z Zagrody zajęły I miejsce w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, który odbył się we Wrocławiu w dniu 20 sierpnia 2016 r.

Zapraszamy do Zagrody do Grabownicy Krośnickiej!

Więcej informacji na stronie:

http://www.dodr.pl/relacje,677-xvi-edycja-wojewodzkiego-etapu-ogolnopolskiego-konkursu-nasze-kulinarne-dziedzictwo-smaki-regionow

 

 

04.06.2016

 

Pierogi z karpiem z ZAGRODY nagrodzone jako NAJLEPSZY SMAK DOLNEGO ŚLĄSKA 2016 w konkursie kulinarnym podczas festiwalu EUROPA NA WIDELCU 2016 we Wrocławiu. Zapraszamy na degustację do Zagrody Grabownica w Grabownicy Krośnickiej :-)

 

Więcej informacji na:

http://enw.smakiwroclawia.pl/europa-na-widelcu-2016-znamy-juz-najlepsze-potrawy-i-nalewki-dolnego-slaska/

 

Dla wszystkich osób, których celem jest ciągły rozwój osobisty i pomaganie innym, nadarza się wyjątkowa okazja – Glen McQuirk, twórca wyjątkowej metodologii MAP4LIFE™ oraz autor książki poświęconej temu tematowi odwiedzi podczas swojej podróży po Europie już po raz drugi Polskę i poprowadzi warsztaty dla przyszłych trenerów „train the trainer”.

 

 

MAP4LIFE PONOWNIE W POLSCE

Podczas drugich warsztatów w Zagrodzie Grabownica Glen McQuirk przedstawi polską edycję MAP4LIFE™, przetłumaczoną przez Wojtka Skowrońskiego, jego wieloletniego wpółpracownika. Uczestnicy warsztatów będą mieli możliwość rozwinięcia polskiej wersji materiałów oraz uzyskania licencji na ich rozprowadzanie i działalność związaną z tą unikalną metodą. Szczegółowe informacje dotyczące MAP4LIFE™ na stronie www.map4life.com.

Skorzystaj z tej wyjątkowej okazji i znajdź teraz swoją drogę!

MAP4LIFE™ PATHFINDER został zaprojektowany, aby przeprowadzić Cię z miejsca, w którym jesteś, do miejsca, w którym chciałbyś być. To tak, jakbyś miał swoją własną nawigację GPS. Dzięki tej prostej i łatwej w użyciu pięciokrokowej metodzie otrzymasz moc, aby:

  • Osiągnąć równowagę i cel w życiu, pracy i odpoczynku.
  • Znaleźć prosty kierunek i określić istotne cele.
  • Opracować jasny plan wspierany przez skuteczną tablicę wizualizacji.
  • Podjąć skuteczne działanie poprzez wyznaczanie miesięcznych i tygodniowych planów działań.
  • Prowadzić dziennik, zapisując ważne, zdobyte doświadczenia.

To zmieniające życie narzędzie wyposaży Cię tak, że będziesz mógł urzeczywistnić swoje marzenia. Teraz jest czas na działanie i czyn. Stwórz mapę swojego życia jeszcze dzisiaj!

 

TERMIN I MIEJSCE: 

2 – 5 czerwca 2016

Zagroda Grabownica

 

KOSZT UCZESTNICTWA:                

800,- zł / osoby (w pok. dwuosobowym)

900,- zł / osoby (w pok. jednoosobowym)

 

W CENIE:                                           

udział w warsztatach, trzy noclegi, wyżywienie, materiały

 

INFORMACJE I REJESTRACJA:

+48 508 13 40 10 - Jola   

+48 881 71 82 12 - Wojtek 

 

zagrodagrabownica@gmail.com

wojtek@worldonline.co.za                                            

 

MENU SYLWESTROWE 2015
 

Danie główne

  • Sylwestrowy krem grzybowy
  • Nadziewana roladka drobiowa w koszulce z wędzonego boczku
  • Roladki wieprzowe z sosem
  • Kluski śląskie
  • Bukiet surówek


Zimne zakąski

  • Swojskie wędliny, szynki i smalec na „Paśniku”
  • Sałatka z brokułami, pomidorem i jajkiem z pikantnym sosem czosnkowym
  • Tradycyjna sałatka warzywna
  • Kolorowe tartinki
  • Tymbaliki drobiowe
  • Ryba po grecku
  • Roladka z ciasta szpinakowego z wędzoną rybą
  • Masło, pieczywo

 

Dania na gorąco

  • Nuggetsy z domowymi sosami – czosnkowym i „Tysiąc wysp”
  • Udziec wieprzowy podany z kapustą i kaszą z dynią
  • Gołąbki z sosem pomidorowym
  • Barszcz z rumianymi pierogami
  • Zupa węgierska

 

Na słodko

  • Kompozycja ciast
  • Kawa, herbata

 

SZAMPAN O PÓŁNOCY

Napoje gazowane i niegazowane podczas całego wieczoru w cenie

 

 

ZABAWA ANDRZEJKOWA

 

Sobota, 28 listopada 2015, godz. 19

 

DO  TAŃCA  GRA 

 

FANTASTYCZNY ZESPÓŁ

 

„Afekt”

 

Cena: 180 zł / pary (bal)
330,- zł / pary (bal z noclegiem, brunchem i przedłużoną dobą hotelową)

Atrakcje wieczoru:

  1. Salsa dla wszystkich – błyskawiczny kurs tańca w gorących rytmach
  2. SABRAGE dla bystrzaków – naucz się z nami i zostań gwiazdą nocy sylwestrowej

 

M E N U

Danie główne

Wyborny krem pieczarkowy

Roladka z piersi kurczęcia w szynce szwardzwaldzkiej

Soczysta pieczeń z karkówki z czosnkiem i ziołami
Kluski śląskie

Bukiet surówek


Zimne zakąski

Sałatka grecka z fetą, oliwkami i domowym sosem vinaigrette

Sałatka z brokułami, pomidorem, jajkiem i pikantnym sosem czosnkowym

Tymbaliki drobiowe

Ryba po grecku

Jajeczka w sosie tatarskim

Masło, pieczywo

 

Paśnik

Swojskie wędliny, smalec i ogórki kiszone oraz kompozycja serów

 

Dania na gorąco

Gołąbki z sosem pomidorowym

Udziec wieprzowy podany z kaszą i kapustą

Barszcz z rumianymi pierogami

Zupa węgierska

 

Na słodko

Kompozycja ciast, kawa, herbata
Soki, woda mineralna i coca-cola podczas całego wieczoru w cenie

 

 

Zagroda Grabownica podczas imprezy 6 września 2015 roku "Kolejką Wokół Stawów" w Krośnicach miała zaszczyt przedstawić przygotowanie króla stawów Doliny Baryczy w postaci KARPIA NA GRUSZCE - potrawy nagrodzonej tytułem MISTRZ KARPIA. Zdjęcia naszej potrawy i ekipy Zagrody Grabownica oraz krótką relację z wydarzenia można zobaczyć na stronie Polskiego Radia Wrocław: http://www.prw.pl/…/vi…/44951/Krosnice-Kolejka-Wokol-Stawow…

 

 

Astronomiczna Kolacja „Karp pod Gwiazdami“

Dziękujemy naszym Gościom, którzy w sobotę, 5 września 2015 roku tak licznie przybyli na naszą Astronomiczną Kolację "Karp pod Gwiazdami".

Wieczór rozpoczęliśmy od dwóch przystawek:

  • Roladka z ciasta szpinakowego z wędzonym karpiem i twarożkiem podana z sosem żurawinowym
  • Tymbalik z ryb Doliny Baryczy.

Na ciepło goście mogli skosztować następujące potrawy:

  • Zupa rybna à la Zagroda
  • Karp na kiszonej kapuście z ziemniaczkami pieczonymi z rozmarynem
  • Pierogi z rybami z Doliny Baryczy
  • Kotleciki siekane z dziczyzny z lasów Doliny Baryczy z sosem grzybowym i kaszą
  • Dzwonko z amura w sosie musztardowo-miodowym z pęczakiem z dynią i rodzynkami.

Gościom bardzo smakował chleb Komyśniak z pieca chlebowego Piekarni Rybka z naszym domowym smalcem i kiszonym ogórkiem – świetny przerywnik podczas naszej rybnej kolacji. Wszystkie ryby dostarczyło Gospodarstwo Rybackie państwa Girusów w Możdżanowie.

Oczywiście nie zabrakło bufetu z surówkami z naszymi domowymi sosami oraz pysznego deseru z owoców Doliny Baryczy z sosem waniliowym.

W przerwach między kolejnymi potrawami goście obserwowali niebo przez teleskop z panem astronomem Grzegorzem Żakowiczem. Szczególnie dobrze widoczny był tego wieczoru Saturn. Ok. godz. 21.00 pani dr Joanna Molenda - Żakowicz z Instytutu Astronomicznego Uniwersytetu Wrocławskiego zaprosiła gości na wirtualną podróż kosmiczną - w swojej frapującej prezentacji „Tajemnice Plutona”.

Wszystkie bilety wzięły udział w loterii, w której można było wygrać 10 nagród związanych z Doliną Baryczy - każdy zestaw nagród zawierał materiały promocyjne udostępnione przez naszą Lokalną Grupę Działania Partnerstwo dla Doliny Baryczy: noże, fartuszki, smycze, książeczki z przepisami kulinarnymi czy bawełniane torby na zakupy itp.

Goście również głosowali na pięć potraw wieczoru (roladka z wędzonym karpiem, karp na kapuście, zupa rybna, pierogi z karpiem i dzwonko z amura). Wygrał "Karp na kiszonej kapuście z ziemniaczkami pieczonymi z rozmarynem" (40 %), drugie miejsce zajęło "Dzwonko z amura w sosie musztardowo-miodowym z pęczakiem z dynią i rodzynkami " (34%), a na trzecim miejscu znalazła się " Roladka z ciasta szpinakowego z wędzonym karpiem i twarożkiem podana z sosem żurawinowym" (23%).

Dziękujemy naszym gościom za przybycie na kolację i wspólną zabawę!

 

 

 

SOBOTA

5 WRZEŚNIA 2015

GODZ. 18.00

 

„KARP POD GWIAZDAMI”

 

ASTRONOMICZNA KOLACJA W SERCU

DOLINY BARYCZY

Degustacja potraw rybnych przygotowanych

wg domowych receptur Zagrody

połączona z obserwacją jesiennego nieba

z astronomami z Wydziału Fizyki i Astronomii

Uniwersytetu Wrocławskiego

 

MENU:

  • Roladka ze szpinakiem, twarożkiem i wędzonym karpiem
  • Tymbalik z amura
  • Zupa rybna à la Zagroda
  • Karp na kiszonej kapuście z ziemniaczkami pieczonymi z rozmarynem
  • Pierogi z rybami z Doliny Baryczy
  • Kotleciki siekane z dziczyzny z lasów Doliny Baryczy z sosem grzybowym i kaszą gryczaną
  • Rybna niespodzianka w sosie musztardowo-miodowym z pęczakiem z dynią i rodzynkami

 

DODATKI:

  • Bar sałatkowy
  • Chleb Komyśniak z pieca chlebowego Piekarni Rybka
  • Domowy smalec i kiszony ogórek
  • Deser z owoców Doliny Baryczy z sosem waniliowym
  • Barek z wodą mineralną, herbatą i kawą

 

20:00 h - PREZENTACJA DR JOANNY MOLENDY-ŻAKOWICZ PT. „TAJEMNICE PLUTONA”

21:00 h - OBSERWACJE JESIENNEGO NIEBA PRZEZ TELESKOPY Z  

GRZEGORZEM ŻAKOWICZEM

ANKIETA „Wybieramy najsmaczniejszą potrawę wieczoru”

LOTERIA Z NAGRODAMI

 Cena: 80,- zł / osoby

 

<

Glen McQuirk

 

PO RAZ PIERWSZY W POLSCE

Dla wszystkich osób, których celem jest ciągły rozwój osobisty i pomaganie innym, nadarza się wyjątkowa okazja – Glen McQuirk, twórca wyjątkowej metodologii MAP4LIFE™ oraz autor książki poświęconej temu tematowi odwiedzi podczas swojej podróży po Europie również Polskę i poprowadzi warsztaty dla przyszłych trenerów „train the trainer”.

Podczas warsztatów Glen McQuirk przedstawi polską edycję MAP4LIFE™, przetłumaczoną przez Wojtka Skowrońskiego, jego wieloletniego wpółpracownika. Uczestnicy warsztatów będą mieli możliwość rozwinięcia polskiej wersji materiałów oraz uzyskania licencji na ich rozprowadzanie i działalność związaną z tą unikalną metodą. Szczegółowe informacje dotyczące MAP4LIFE™ na stronie www.map4life.com.

Skorzystaj z tej wyjątkowej okazji i znajdź teraz swoją drogę!

MAP4LIFE™ PATHFINDER został zaprojektowany, aby przeprowadzić Cię z miejsca, w którym jesteś, do miejsca, w którym chciałbyś być. To tak, jakbyś miał swoją własną nawigację GPS. Dzięki tej prostej i łatwej w użyciu pięciokrokowej metodzie otrzymasz moc, aby:

  • Osiągnąć równowagę i cel w życiu, pracy i odpoczynku.
  • Znaleźć prosty kierunek i określić istotne cele.
  • Opracować jasny plan wspierany przez skuteczną tablicę wizualizacji.
  • Podjąć skuteczne działanie poprzez wyznaczanie miesięcznych i tygodniowych planów działań.
  • Prowadzić dziennik, zapisując ważne, zdobyte doświadczenia.

To zmieniające życie narzędzie wyposaży Cię tak, że będziesz mógł urzeczywistnić swoje marzenia. Teraz jest czas na działanie i czyn. Stwórz mapę swojego życia jeszcze dzisiaj!

 

TERMIN I MIEJSCE: 

3 – 5 lipca 2015,

Zagroda Grabownica

 

KOSZT UCZESTNICTWA:                

400,- zł / osoby (w pok. dwuosobowym)

450,- zł / osoby (w pok. jednoosobowym)

 

W CENIE:                                           

udział w warsztatach, dwa noclegi, wyżywienie, materiały

 

INFORMACJE I REJESTRACJA:

+48 508 13 40 10                                                          zagrodagrabownica@gmail.com

wojtek@worldonline.co.za

 

 

 

MENU SYLWESTROWE:
 

Danie główne

  • Sylwestrowy krem pieczarkowy
  • Nadziewana roladka drobiowa w koszulce z wędzonego boczku
  • Pieczeń z karkówki w sosie
  • Rumiane ziemniaczki
  • Bukiet surówek


Zimne zakąski

  • Swojskie wędliny, szynki i smalec na „Paśniku”
  • Sałatka z brokułami, pomidorem i jajkiem z pikantnym sosem czosnkowym
  • Sałatka z gyrosem
  • Kolorowe koreczki serowe
  • Galaretki drobiowe
  • Ryba po grecku
  • Śledziki po wiejsku
  • Masło, pieczywo

 

Dania na gorąco

  • Nuggetsy z domowymi sosami – czosnkowym i „Tysiąc wysp”
  • Udziec wieprzowy podany z kapustą i kaszą z dynią
  • Gołąbki z sosem pomidorowym
  • Barszcz z rumianymi pierogami
  • Zupa węgierska

 

Na słodko

  • Kompozycja ciast
  • Kawa, herbata

 

SZAMPAN O PÓŁNOCY


Napoje gazowane i niegazowane podczas całego wieczoru w cenie

 

 

 

ZABAWA ANDRZEJKOWA

 

Piątek , 28 listopada 2014, godz. 19

 

DO  TAŃCA  GRA

 

 REWELACYJNY ZESPÓŁ

 

 KONCEPT

 

Cena: 190 zł / pary (bal)
330,- zł / pary (bal z noclegiem, brunchem i przedłużoną dobą hotelową)

M E N U

 

Na miły początek

 

Kolorowe tartinki

 

 

Danie główne

 

Wyborny krem grzybowy

 

Roladka z piersi kurczęcia w szynce parmeńskiej

 

Soczysta pieczeń z karkówki z czosnkiem i ziołami
 

Ziemniaczki

 

Kopytka

 

Bukiet surówek

 


Zimne zakąski

 

Sałatka grecka z fetą, oliwkami i domowym sosem vinaigrette

 

Sałatka z brokułami, pomidorem, jajkiem i pikantnym sosem czosnkowym

 

Tymbaliki drobiowe

 

Jajeczka w sosie tatarskim

 

Kompozycja serów

 

Swojska wędzonka, szynka, wędliny, smalec i ogórki kiszone

 

Masło, pieczywo

 

 

 

Dania na gorąco

 

Lasagne bolognese i lasagne ze szpinakiem

 

Udziec wieprzowy podany z pieczonymi ziemniaczkami i kapustą

                                                                                    

Barszcz z rumianymi pierogami

 

Zupa węgierska

 

 

Na słodko

 

Kompozycja ciast, kawa, herbata

Soki, woda mineralna i coca-cola podczas całego wieczoru w cenie

 

 BAL KARNAWAŁOWY  

"WALENTYNKI"

14 lutego 2014, godz. 19.00

 

Muzyka na żywo:

zespół muzyczny KONCEPT

z Ostrowa Wielkopolskiego

 

Cena: 190 zł / pary  (bal)

330,- zł / pary (bal z noclegiem, brunchem 

i przedłużoną dobą hotelową)

 

 

M E N U

 

Na miły początek

 

Kieliszek wina musującego

 

Dania główne
 

Wyborny krem grzybowy z grzankami

 

Pierś kurczęcia z mozarellą i nutką pomidorów w szynce parmeńskiej

 

Rolada z karkówki nadziewana pomarańczami, czosnkiem i ziołami

 

 Ziemniaczki purree

 

Bukiet surówek


Zimne zakąski
 

Kuskus z tuńczykiem na płatkach świeżego ogórka

 

Bukiet świeżych sałat z krewetkami i pieczonym w boczku bananem 

 

Sałatka grecka z fetą, oliwkami i domowym sosem vinaigrette
 

Jajeczka w sosie tatarskim

 

Tymbaliki drobiowe

 

Kompozycja serów

 

Swojska wędzonka, wędliny, smalec i ogórki kiszone

 

Śledziki po wiejsku

 

Masło, pieczywo

 

Dania na gorąco

 

Skrzydełka słodko-ostre podane z sosami
 

Lasagne bolognese i lasagne ze szpinakiem
 

Gulasz z dzika z czerwoną cebulą i pęczakiem z jabłkiem

 

Barszcz z rumianymi pierogami

 

 

Na słodko

 

Kompozycja ciast, kawa, herbata

Napoje gazowane i niegazowane podczas całego wieczoru w cenie

 

 

Każdy bilet bierze udział w

 

LOTERII FANTOWEJ

 

na rzecz Fundacji

 

„Na ratunek dzieciom z chorobą nowotworową”


  Główna nagroda:

 

Robot kuchenny BOSCH MCM4100 !!!

 

 

 

Podczas Balu Walentynkowego odbędzie się pokaz tańca towarzyskiego obiecujących wrocławskich tancerzy: Weronika Kucharska + Bartłomiej Boluk